Cine Zoologie
Hoe film de Antwerpse dierentuin heeft gered

Leen Engelen & Roel Vande Winkel

Bestel nu

Dit boek vertelt het verhaal van Cine Zoologie.

In de Eerste Wereldoorlog kwam de Antwerpse dierentuin in grote moeilijkheden.

Dieren stierven door voedseltekort en bombardementen. Er kwamen steeds minder bezoekers. Het faillissement dreigde. In 1915 nam de directie een drastische beslissing. De feestzaal werd omgetoverd tot een bioscoop, met live-orkest.

Cine Zoologie werd een weergaloos succes. Dankzij de nieuwe inkomsten kon de Antwerpse zoo de oorlogsjaren overleven. Ook na de oorlog floreerde de bioscoop. In 1929 werd de omslag naar de geluidsfilm gemaakt. Midden jaren dertig ging het de bioscoop steeds minder voor de wind. De concurrentie in de buurt was flink toegenomen. In 1936 hield de directie het voor bekeken.

Cine Zoologie liet een uniek archief na. Met die documenten vertellen filmhistorici Leen Engelen en Roel Vande Winkel de geschiedenis van deze bijzondere bioscoop. Een wonderlijke en prachtig geïllustreerde geschiedenis.

De auteurs zijn mediahistorici verbonden aan LUCA School of Arts en aan KU Leuven. Leen Engelen bestudeert onder meer filmcultuur in België tijdens de Eerste Wereldoorlog. Roel Vande Winkel focust eerder op film en media in België/Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het onderzoek van beide auteurs kruist elkaar in de periode tussen beide wereldoorlogen.

  • Publicatie 2018-06-01
  • ISBN 9789082571271
  • Omvang 104 p.
  • Formaat 165 × 210mm
  • Prijs € 15.00