« Radio Letterwerk »

is de podcast waar je kunt kennismaken met de auteurs van uitgeverij Letterwerk. De gasten zijn jonge stemmen uit de filosofie, kunst, muziek en geschiedenis. De focus ligt op actuele thema’s, gebracht in een heldere stijl en vrij van jargon. Gastheer is uitgever en auteur Thomas Crombez.

Muziek: Stanton / Geert Hellings

Afleveringen

Artwork voor podcast

Studio Weerwerk — Aflevering 2
Een debat over de filosofische canon met Greet Van Thienen en Marlies De Munck, geleid door Els De Craecker en Thomas Crombez

8 mei 2023

Tijdens de Filosofienocturne in Antwerpen gingen Els De Craecker en Thomas Crombez in gesprek met Marlies De Munck, docente filosofie aan de Universiteit Antwerpen, en Greet Van Thienen, auteur en podcastmaker, over het onderwerp van de filosofische canon, en de aanwezigheid van vrouwelijke denkers aan de departementen filosofie.

Beluisteren

Artwork voor podcast-aflevering Katrien Schaubroeck

Studio Weerwerk — Aflevering 1
Een gesprek over de filosofische canon met Katrien Schaubroeck

25 maart 2023

Samen met Els De Craecker gaat Thomas Crombez in gesprek met Katrien Schaubroeck, docente filosofie aan de Universiteit Antwerpen. Ze spreken over de filosofische canon. Is die wel representatief voor de praktijk van de filosofie van vandaag de dag? Zijn bepaalde groepen van denkers – zoals vrouwelijke filosofen en denkers van kleur – niet ondervertegenwoordigd in de curricula van de universiteiten, in de leeslijsten, in de boekhandel? Naar aanleiding van “Filosofische Bibliotheek Diotima”, een publicatiereeks van uitgeverij Letterwerk die meer aandacht aan vergeten vrouwelijke denkers wil bieden, zoomen we in op deze vragen.

Beluisteren

Artwork voor podcast-aflevering Evelien Van Beeck

Evelien Van Beeck
Als je de muziek niet hoort: Essay over onttovering

21 oktober 2020

Ik ontvang vandaag Evelien Van Beeck. Evelien is gezinswetenschapper en filosofe. Ook vertaalde ze het boek ‘Une seconde vie’ (Het leven kan anders) van de Franse filosoof François Jullien. Ze doet onderzoek naar het filosofische thema “onttovering” aan de Universiteit Antwerpen. Samen met Evelien onderzoek ik wat onttovering vandaag de dag voor ons kan betekenen. We hebben het onder meer over Friedrich Nietzsche, Max Weber, en Paul Ricœur. Én over een briesend paard.

Beluisteren

Artwork voor podcast-aflevering Katrien Schaubroeck

Katrien Schaubroeck
Iris Murdoch: Een filosofie van de liefde

14 oktober 2020

Mijn gast in deze aflevering is filosofe Katrien Schaubroeck. De Britse filosofe Iris Murdoch is beter bekend als romanschrijver, maar daar wil Katrien met dit boek verandering in brengen. Op een toegankelijke manier licht ze Murdochs filosofie van de liefde toe, te beginnen met de prachtige anekdote van de schoonmoeder. Wat heeft een schoonmoeder met de filosofie te maken? En waarom schreef Murdoch, in weerwil van haar filosofische tijdgenoten, dat het “niet stil en duister was” binnenin de mens?

Beluisteren

Artwork voor podcast Evelyne Coussens

Evelyne Coussens en Thomas Crombez
Wat de danser van de beer had geleerd

6 mei 2020

Vandaag praat ik met theater- en dansrecensente Evelyne Coussens over ons boek Wat de danser van de beer had geleerd: Kleine filosofie van de dans. Evelyne is freelance cultuurjournalist. Ze schrijft over dans en theater voor De Morgen en verschillende cultuurmedia, waaronder Etcetera, Ons Erfdeel, en rekto:verso. We hebben het over het romantische concept “sierlijkheid”. Is sierlijkheid nog relevant in de podiumkunsten van vandaag de dag? Indien niet, wat heeft dan de plek van sierlijkheid ingenomen?

Beluisteren

Artwork voor podcast Leen Verheyen

Leen Verheyen
Wat de lezer leert

28 april 2020

Leen Verheyen is filosofe en schrijfster. Aan de Universiteit Antwerpen doet ze onderzoek naar de filosofische waarde van literatuur. Samen met Leen praat ik over haar boek Wat de lezer leert: Filosofen over het nut van literatuur. We komen terug op onze onenigheid over de titel. Moet of kan literatuur eigenlijk wel een “nut” hebben? Welke filosofische problemen krijg je dan op je pad?

Beluisteren

Artwork voor podcast Marlies De Munck

Marlies De Munck
De vlucht van de nachtegaal

24 maart 2020

Marlies De Munck doceert muziekfilosofie aan de Universiteit Antwerpen en aan het Hogeschool Gent Conservatorium. We zitten samen om te praten over haar nieuwe boek, De vlucht van de nachtegaal: Een filosofisch pleidooi voor de muzikant. Op Radio Letterwerk legt ze uit waarom het sprookje van Hans Christian Andersen over de Chinese nachtegaal zo’n nuttig beeld is om vandaag na te denken over de problemen van de muzikant.

Beluisteren

Artwork voor Hors Série Lessenreeks

Hors Série
Lessenreeks “Kunstfilosofie”

April–mei 2020

De “lockdown-colleges” uit het voorjaar van 2020.

Ga naar de lessenreeks