De steenhouwer en de robot
Reflecties over handwerk en ambacht

Thomas Crombez

Bestel nu

Zijn vakmensen vandaag overbodig geworden? Ambacht en handwerk zijn in de verdrukking. Steeds verfijndere en slimmere machines vagen langzaam de laatste sporen van metier uit.

Neem het werk van de steenkapper. Letters op grafstenen en monumenten worden door freesmachines gemaakt. Steenkappers bleven alleen in trek voor moeilijke taken. Zoals wanneer hedendaagse kunstenaars een werk in marmer wilden realiseren. Denk aan de sculpturen van Ai Weiwei, Damien Hirst, Jeff Koons of Jan Fabre.

Vandaag de dag geven zulke kunstenaars steeds vaker de opdracht aan een groot atelier. Met behulp van computergestuurde machines kunnen zij het werkstuk sneller en goedkoper produceren.

Wat moet je als vakman denken over de robot? Ben je technisch werkloos geworden? Moet je je omscholen en ook achter een computerscherm gaan zitten?

In dit boek verkent kunstfilosoof Thomas Crombez de (valse?) tegenstelling tussen ambachtelijk en machinaal werk. Hij onderzoekt wat filosofen sinds het begin van de industrialisering over vakmanschap hebben geschreven. Daarna legt hij zijn bevindingen voor aan drie hedendaagse vakmensen. Dat zijn de Iraaks-Italiaanse beeldhouwer Athar Jaber, de kalligraaf Yves Leterme, en de letterbeeldhouwer Maud Bekaert.

Thomas Crombez is docent kunstfilosofie aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (AP Hogeschool Antwerpen).

  • Publicatie 2019-10-01
  • ISBN 9789082894264
  • Omvang 72 p.
  • Formaat 110 × 180mm
  • Prijs € 16.50