Hoe oud is jong?
Leeftijd en jeugdliteratuur

Vanessa Joosen

Bestel nu

Is er een leeftijdsgrens voor jeugdschrijvers? Als 89-jarige zei Jan Terlouw dat hij stopt met kinderboeken schrijven. De uitspraak leidde tot protest. Kun je alleen jonge lezers bekoren als je zelf dicht genoeg bij je kindertijd staat? En wat is dicht genoeg? Hoe oud is jong?

Vanessa Joosen bestudeert jeugdboeken sinds 2001. Met dit essay wil ze bijdragen aan een groter bewustzijn van leeftijd. Ze pleit voor meer openheid over leeftijdsnormen en meer dialoog tussen verschillende generaties. Daarvoor richt ze zich op mensen die zich dagelijks met zo’n dialoog bezighouden.

Voor dit boek interviewde ze twaalf Britse, Nederlandse en Vlaamse auteurs: David Almond, Aidan Chambers, Anne Fine, Ed Franck, Guus Kuijer, Bart Moeyaert, Aline Sax, Hilde Vandermeeren, Joke van Leeuwen, Edward van de Vendel, Jacqueline Wilson en Anna Woltz.

De meesten van hen schreven boeken voor kinderen én volwassenen. Joosen ging specifiek op zoek naar auteurs die op heel jonge leeftijd debuteerden of een lange schrijverscarrière achter de rug hebben. Hoe slagen zij erin die afstand te overbruggen?

Vanessa Joosen is hoofddocent Engelstalige literatuur en jeugdliteratuur aan de Universiteit Antwerpen.

  • Publicatie 2022-10-04
  • ISBN 9789464075281
  • Omvang 80 p.
  • Formaat 110 × 180mm
  • Prijs € 16.50