Lessen in filosofie is misschien wel het kostbaarste werk dat de Franse filosofe Simone Weil schreef. Of liever: dat iemand anders schreef, want in dit boek vind je de lesnotities die haar 17-jarige studente Anne Reynaud-Guérithault in 1933–’34 maakte. Simone Weil was toen haar lerares filosofie aan het meisjeslyceum van Roanne.
Het werk is zo kostbaar omdat het laat zien dat het onterecht is om Weil ófwel als een revolutionaire anarchiste te zien, ófwel als de mystica die in haar laatste levensjaren intens met geloofszaken bezig was. Met de publicatie van dit boek wilde haar studente haar ‘eenvoudigweg als lerares filosofie’ naar voren brengen.
‘Onze klas telde erg weinig leerlingen en voelde aan als een echte familie: het klaslokaal was ver weg van de grote gebouwen van het lyceum, in een klein paviljoen dat bijna verloren lag aan het eind van het park. Daar maakten wij kennis met de grote ideeën in een sfeer van volmaakte onafhankelijkheid. In de zomer hadden we les onder de prachtige cederboom waarvan de schaduw over ons klaslokaal viel. Soms leidde de les tot een onderzoek over een meetkundig probleem en soms tot een amicale babbel.’ (Anne Reynaud-Guérithault)
Simone Weil (1909–1943) was een Frans-Joodse filosofe en politieke activiste.