De moord op de kunst
Een historische inleiding tot de kunstfilosofie

Thomas Crombez

Bestel nu

De moord op de kunst: het klinkt als de titel van een thriller. En dat is de geschiedenis van de kunstfilosofie ook. Ze begint met een veroordeling van formaat. De Griekse denker Plato wilde kunstenaars en dichters verbannen uit zijn ideale staat.

Daar tegenover staat, vanaf de achttiende eeuw, de romantische verheerlijking van de kunst. Dan is kunst juist de drager van een waarheid die de filosofie niet in concepten kan gieten.

Moord op de kunst, of verheerlijking van de kunst. In beide gevallen betekent het dat kunst de denkers uitdaagt. In de esthetica werd kunst een voorwerp voor het denken. Een ‘denkding’.

Kunstfilosoof en docent Thomas Crombez traceert de geschiedenis van de kunstfilosofie. Daarmee is het boek tegelijk een dwarsdoorsnede van de westerse filosofie.

Tweede en volledig herziene uitgave

Thomas Crombez is docent, auteur, vertaler en uitgever. Hij is verbonden met de Kon. Academie voor Schone Kunsten (AP Hogeschool Antwerpen) en de Fontys Hogeschool voor de Kunsten (Tilburg).

RECENSIES

“Door de breed gehanteerde opvatting van kunst (literatuur, beeldende kunst, muziek, theater en architectuur) en de voortdurende inlassing van oorspronkelijke (met enkele voor het eerst in het Nederlands vertaalde) tekstfragmenten, halen ook meer ingewijde lezers heel wat nieuwe wetenswaardigheden en inzichten uit het boek. Dit overigens fraai verzorgde handboek is dan ook zeer geschikt voor zowel zelfstudie als voor hoger onderwijs in de kunstfilosofie.”

Frederik Polfliet, Maandblad Streven

“Het is een uitstekend boek en de auteur verdient alle lof. Goede punten zijn: langere citaten uit het oorspronkelijk werk van filosofen (het is altijd goed, ook op inleidend niveau, de filosoof zelf even aan het woord te ‘horen’), de inclusie van een beperkt maar relevant deel over islamitische filosofie, en de ruime aandacht voor de vroegmoderne periode (die wordt soms stiefmoederlijk behandeld in andere overzichten).”

Dominiek Soens, RITCS / Artevelde Hogeschool Gent

  • Publicatie 2021-11-01
  • ISBN 9789464075274
  • Omvang 296 p.
  • Formaat 135 × 200mm
  • Prijs € 29.99