Nota over de algemene afschaffing van de politieke partijen

Simone Weil

Bestel nu

In de winter van 1942, tijdens wat haar laatste levensmaanden zouden worden, schreef de Franse denker Simone Weil een korte en explosieve tekst. Ze onthult scherpzinnig hoe politieke partijen een verstikkende invloed kunnen hebben op het democratisch proces. Ze legt bloot hoe lidmaatschap van een partij inherent conflicteert met het streven naar algemeen welzijn en rechtvaardigheid.

Weil stelt de gewaagde vraag: wat als een partijlid publiekelijk zou verklaren enkel het algemeen belang en rechtvaardigheid te dienen, zonder de belangen van de partij voorop te stellen? Een gedurfde belofte, die volgens haar vaak als verraad wordt gezien. Haar kritiek op het systeem raakt de kern van het politieke landschap.

André Breton schreef over deze tekst: ‘Deze twintig pagina’s zijn in alle opzichten bewonderenswaardig vanwege de intelligentie en de grootheid die eruit spreekt. Ze vormen een onbetwistbare aanklacht tegen de misdaad van de geestelijke berusting die de manier waarop partijen functioneren met zich meebrengt. Het is te hopen dat deze “Nota” apart wordt gepubliceerd en zo breed mogelijk wordt verspreid.’

  • Publicatie 2023-10-31
  • ISBN 9789464598391
  • Omvang 64 p.
  • Formaat 105 × 153mm
  • Prijs € 15.00