Wat is heilig in de mens?
De laatste essays

Simone Weil

Bestel nu

Albert Camus noemde de Franse-Joodse filosofe Simone Weil ‘de enige grote geest van onze tijd’. Haar denken is vooral bekend uit postume publicaties, want ze stierf erg jong (op 34-jarige leeftijd) aan tuberculose. In Nederland en België is Simone Weil weinig bekend. Er verscheen nooit een brede selectie uit haar nagelaten geschriften.

Dit boek verzamelt voor het eerst haar laatste essays in Nederlandse vertaling. Het zijn de teksten die ontstonden tijdens haar verblijf in Engeland, waar ze ook zou overlijden, onder de barre omstandigheden van de Tweede Wereldoorlog.

Het zijn aangrijpende essays, die onder meer handelen over de menselijke waardigheid, het belang van liefdevolle aandacht in de moraalfilosofie, de betekenis van rechtvaardigheid onder de onmenselijke omstandigheden van de nazibezetting, de theorie van de sacramenten, en veel meer.

De selectie van de essays kwam tot stand in samenwerking met Weil-specialist Jacques Graste. Het nawoord schreef Mariëtte Willemsen, docente ethiek en moderne filosofie aan Amsterdam University College.

Simone Weil (1909–1943) was een Frans-Joodse filosofe en politiek activist.

  • Publicatie 2021-10-01
  • ISBN 9789464075236
  • Omvang 248 p.
  • Formaat 120 × 200mm
  • Prijs € 27.99