Fragment uit: Cine Zoologie (Leen Engelen & Roel Vande Winkel)

Een avondje film in 1930

Op 12 september 1930 begon het nieuwe filmseizoen met de stille film De vrouw op de maan (Die Frau im Mond, 1929). Meteen werd voor de week erna een klank- en zangfilm aangekondigd. Liefdezang of La Païva heette eigenlijk Lady of the Pavements (1929). Het was een van de laatste films van D.W. Griffith, die filmgeschiedenis schreef met het omstreden Birth of a Nation (1915).

Griffith draaide Lady of the Pavements als een stille film. De hoofdrol van de zingende danseres ging naar Lupe Vélez. Maar de plotse opmars van de geluidsfilm dwong hem om bepaalde scènes opnieuw te draaien. Zo kon het publiek de zang- en dansnummers beluisteren. Snel werden ook enkele dialogen ingeblikt.

De film was dus deels gesproken, maar deels ook niet. (Zodra integraal gesproken films of talkies de norm werden, ging men die tussenvorm omschrijven als een part-talkie.) Het geluid werd geregistreerd op een serie fonoplaten, die synchroon met de film moesten worden vertoond. Het is dit sound-on-disc-systeem waar Cine Zoologie in de zomer van 1930 fors in investeerde en zijn publiek dus graag op trakteerde.

Voor het Belgische publiek, dat het Engels niet altijd goed machtig was, werd de film ondertiteld. Het voorprogramma bestond uit een nieuwsfilm van de Franse producent Éclair en een korte komische film. Die werden waarschijnlijk begeleid door eerder lukraak gekozen muziekplaten. Van livemuziek was geen sprake meer. Dit programma bleek zo populair dat het ook in de week van 26 september werd herhaald.

Meer lezen? Bestel nu