Lees een hoofdstuk
The revolution will not be televised. Je kunt niet op de bank blijven hangen, naar het scherm staren en een revolutie verwachten. Revolutie vereist een actieve verandering vanbinnen, voordat je daarbuiten een verandering teweeg kan brengen.
Wat kan een filosofie van het activisme vandaag betekenen? De focus op onszelf of onze eigen groep staat een revolutie in de weg. Het ‘dikke, onverbiddelijke ik’ maakt ons onverschillig en onwetend.
Het is daarom tijd om ‘activisme’ terug te vorderen als een beweging van liefde. Liefdevolle aandacht vestigt de blik op hen die in de marges verdwijnen. In liefde laten we ons ego los en staan we open voor perspectieven die tot nu toe buiten beeld bleven.
Liefde, kortom, kan revoluties veroorzaken.
Liefde en revolutie werd door Trouw een ‘onwaarschijnlijk open en helder geschreven essay’ genoemd. De Volkskrant noemde het een ‘lekker driest pamflet’.
Lotte Spreeuwenberg maakt als schrijver en spreker filosofische theorieën toegankelijk voor een breed publiek. Ze behaalde haar doctoraat aan de Universiteit Antwerpen met een proefschrift over liefde en sociale rechtvaardigheid. Samen met Martha Claeys maakt ze podcast Kluwen. In 2020 ontvingen ze daarvoor de Jaarprijs Wetenschapscommunicatie van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten.